Explicația Rusiei, după suspendarea participării la New Start: „SUA folosește programul pentru a ajuta Ucraina să atace”
Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat joi că Moscova a fost forțată să își suspende participarea la tratatul de control al armelor nucleare New START, deoarece Washingtonul îl folosește pentru a ajuta Ucraina să atace siturile strategice rusești.
De ce a ieșit Rusia din New Star
Vorbind la Conferința Națiunilor Unite pentru dezarmare de la Geneva, Ryabkov a declarat că Statele Unite și aliații săi occidentali doresc să vadă Rusia înfrântă strategic în Ucraina și i-a acuzat că alimentează conflictul în această țară.
„Situația s-a degradat și mai mult după încercările SUA de a „sonda” securitatea instalațiilor strategice rusești declarate în cadrul Noului Tratat START, ajutând regimul de la Kiev să efectueze atacuri armate împotriva acestora”, a declarat Ryabkov.
„În aceste circumstanțe, am fost nevoiți să anunțăm suspendarea tratatului”.
Protestând față de prezența lui Ryabkov la eveniment, reprezentanții permanenți ai Statelor Unite, Franței și ai altor țări occidentale la ONU la Geneva au stat în fața sălii de conferințe, pozând cu steaguri ucrainene albastre și galbene și pancarte pe care scria #standwithukraine.
„Am vrut să fie clar că noi, ambasadorii, nu vom sta în Conferința pentru dezarmare sau în Consiliul pentru Drepturile Omului ascultând minciunile și denaturările unui ministru adjunct de externe rus”, a declarat pentru Reuters Simon Manley, ambasadorul britanic la Națiunile Unite la Geneva.
„Vrem să arătăm că suntem alături de Ucraina, zi de zi, și să susținem lupta lor pentru libertate”.
Putin a semnat decretul de ieșire din program
Președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia își suspendă participarea la New START, iar marți a semnat o lege în acest sens.
Semnat de președintele american de atunci, Barack Obama, și de omologul său rus, Dmitri Medvedev, în 2010, tratatul limitează numărul de focoase nucleare strategice pe care fiecare parte le poate desfășura.
Ryabkov, care declarase anterior că cele două țări continuă să discute probleme legate de tratat prin „canale închise”, a declarat joi că Rusia va continua să respecte limitele privind armele strategice ofensive stabilite prin pact.
Urmând să expire în 2026, tratatul permite fiecărei țări să verifice fizic arsenalul nuclear al celeilalte, deși tensiunile legate de Ucraina au dus deja la oprirea inspecțiilor.